Google cykladanmark.se

Hallandsåsen

Jag skall över Hallandsåsen via Östra Karup och från andra sidan från Margretetorp. Detta ger en 2,5 km lång backe med en stigning på ca 200 meter. Cyklar du från Margretetorp och väljer postryttarevägen för att sedan fortsätta på Gamla Riksvägen får du en klättring på 218 meter. Det ligger flera fik och vandrahem både nedanför och på toppen av Hallandsåsen.

Hallandsåsen är en 80 miljoner år gammal urstenshorst. Det vill säga, landmassorna har rört sig mot varandra och då bildat en ås eller bergskam. Högsta punkten är 226 meter och ligger på andra sidan motorvägen där man passerar hallandsåsen via lokalbanan. Du kan se lokalbanan till höger om motorvägen om du kör från norr till söder över åsen. Det är här vi cyklar över åsen.

Källa:

Hallandsåsen enligt sydhalland


Ganska snart efter Halmstad skymtar du Hallandsåsen långt borta. Jag cyklar förbi Laholm och hittar Östra karup där jag skall starta lite klättring.

bra backe
Jag skall klättra 200 meter och fick avståndet på backen till cirka 2,5 kilometer. Tyckte allt det kändes men jag tog det lite lugnare uppför då det var varmt denna eftermiddag.

Uppe på toppen försökte jag ringa alla de släktingar som skulle besökas i Köpenhamn men hade problem med linjen. Klockan började bli mycket så det började bli ont om tid för att hitta ett vandrarhem som kunde släppa in mig. Jag ringde Göran Lund vilken driver dofree.se i Helsingborg och han lovade att låna mig en sovplats samt dusch. Jag sov som en stock denna natt och vaknade ganska utvilad morgonen efteråt. Färden gick nu till Köpenhamn via färjan i Helsingborg>>>.

Denna sida använder cookies för att göra ditt besök bättre. Du kan stänga av cookies genom att läsa mer här>>>