Det jag lärde mig på denna tripp var att ha lite bättre tid, och då använda några av cykelruterne som är Danmarks variant av våra cykelleder som Ginstleden, bohuslänsleden o.s.v. Från Roskilde till Kalundborg tar du cykelrute 4. Tänk bara på att det är vissa bitar som är grusväg och dem bör du undvika med en racercykel. Du kan även följa väg 23 från Roskilde. Det brukar gå cykelbanor tätt på de flesta större vägar i Danmark. Ett annat sätt är, helt enkelt, att följa vägskyltarna mot Lundby, Söby, Kröjerup, Mörköv och Kalundborg. Avståndet mellan Roskilde och Kalundborg är drygt 70 kilometer med Cykel. När du sedan kommer över till Århus följer du väg 180 mot Randers, Hobro och sedan Ålborg. Från Ålborg har du 67 kilometer med cykel till Frederikshavn. Här följer du också väg 180. Se till att förhandsboka biljetten till Stenafärjan via internet>>>, du tjänar då 100 Dkr vilket är 140 Skr i dagens valuta. En Flexibiljet kan även vara en bra deal om du inte vet exakt vilken tid du skall över. Kostar någon hundring extra men kan vara väl värt pengarna om du vill ha lite mera tid, någonting krånglar eller liknande. Du kan se mer vad som menas med FLEXI ute på stenaline.se>>>

En annan sak jag lärde mig var detta med mobil telefon. Jag skulle föreslå ett köp av en billig mobiltelefon på elgiganten i Köpenhamn eller någon större by. Du får denna för drygt 200 Dkr med ett kontantkort. Sparar väldigt mycket pengar då du får betala två gånger när någon ringer dig från Sverige och du använder din svenskregistrerade telefon. Tycker även det var dyrt att ringa till sverige från en myntautomat. Du fick inte många minuter för 20 Dkr. Kan även vara en idé att använda ett program för billigare utlandsamtal som skype eller annat chatprogram.

Med dessa applikationer kan du faktiskt ringa gratis vartsomhelst mycket billigt. Framförallt om du hittar gratis wifi och om den du ringer använder ett chatprogram. Gratis trådlöst hittar du på de flesta hotell, resecentrum, restauranger och även i storstäder idag.

Skall du bara övernatta 3 nätter i Danmark kan ett vandrarhem vara en bra lösning. Gäller det fler nätter kan det löna sig att tälta. Det finns faktiskt väldigt kompakta tält och sovsäck att köpa för ett par tusenlappar. En natt på en campingplats går inte på mer än 60 Dkr. sedan har du även flera hotell som erbjuder ett bra boende för ett par hundralappar. Kan vara en bra idé när det regnar. Se mer här>>>

Att äta ute är dyrt just nu i Danmark. Har du möjlighet så ta och besök ett snabbköp. Bröd och pålägg är billigt samt färskt.
Ta gärna och bred ett par mackor till matsäck att ta med. Du råkar ibland ut för förseningar och kommer fram på vissa ställen mitt i natten då ingenting är öppet. Man har en, såkallad, "lukkelov", eller "stänga lag" i Danmark vilket innebär att butiker måste ha stängt på kvällen. Detta innebär det kan vara svårt att få tag i mat om du kommer fram sent.

Ta gärna med en extra jacka som går att packa ned. Ibland blir du stående mitt i natten och det kan bli kallt.

På vandrarhemmen finns det oftast en tvättmaskin och dusch du kan låna. Beställ en gratis katalog på alla danhostels vandrarhem i Danmark och du får hemskickat en gratis danmarkskarta med katalogen. Du beställer denna på deras hemsida https://www.danhostel.dk

Detta är en liten beskrivelse av en resa med cykel över vårt kära grannland Danmark. Jag kommer att ta mig ner genom Halland med Ginstleden och sedan passera öresund via Helsingör, cykla över Själland och sedan ta mig vidare till Jylland med färja från Kalundborg till Århus. Kommer sedan avsluta resan med ett deltagande i Jylland runt den 15:e augusti och cykla till Fredrikshavn för att ta Stena färjan härifrån.

Tanken var att undersöka hur ginstleden ser ut idag, hur utrustning och kropp känns efter ett långlopp, prova starta i Nordjylland runt, samt att se mig om litegrand, träffa människor, ta kort och ha trevligt.

Hade inte bestämt mig för om jag skulle använda vandrarhem, Bed&Breakfast eller motell. Nu blev första dagen lite väl lång så jag tittade in till en gammal vän strax utanför Helsingborg. Fick även en sovplats hos min Morbror i Ballerup strax utanför Köpenhamn.

Första biten gick från södra Göteborg. Vi startar resan här>>>